Varför du ska åka skidor i Gudauri, Georgien

Gudauri, Hatsvali, Bakuriani och Goderdzi är fyra skidorter du ska lägga på minnet. Det är landet Georgien som nu stoltserar med fyra platser för dig som t.ex. under sportlovet letar efter alternativ till Alperna eller för dig som redan upplevt utförsåkning i Alperna och vill prova nya pister med skidor eller snowboard under fötterna – Contour Air är en av få svenska researrangörer som ordnar med skidresor till Georgien.

Skidorten Bakuriani

För dig som finner glädje i att utforska Georgiens skidturism närmare vill vi tipsa om skidorten Bakuriani, som ligger nära kurorten Bordzjomi, där Georgiens mest kända mineralvatten tillverkas. Här hade också ryska tsarfamiljen ett sommarpalats och stora jaktmarker. Numera finns här en av Europas sista urskogar. Fina vandringar sommartid.

  • Pistlängd: 29 km
  • Svårighet: Svarta, röda och några blå
  • Höjd: Bakuriani ligger på 1700 möh, pisterna på 2200-2700 möh.

Skidorten Gudauri

georgienresor - fin pist i gudauri
Den i särklass bästa skidorten i Georgien. Lättillgänglig längs den gamla militära vägen till Ryssland ca 2,5 timmar från huvudstaden Tbilisi, dit det går många internationella flyg.

Tidigt 2019 öppnade en ny kabinlift som gör det möjligt att åka skivor på norrsidan av berget, vilket gör att säsongen förlängts till april. Som fondvägg när man åker på norrsidan har man det mäktiga berget Kazbegi, 5047 m.

  • Pistlängd: 35 km
  • Svårighet: Svarta och röda högt upp, flera blå längre ner.
  • Höjd: 2000-3200 möh

För dig som vill åka off-pist är möjligheterna till det goda i Gudauri. Här erbjuds även heli-skiing för dig som vill åka långt bortom pisterna. Så här kan det senare gå till:

Gudauri är den plats som utanför Georgien är mest känd och det är en erkänt bra plats för utförsåkning i Georgien. Såväl liftar som hotell växer sig starkare år från år fast det finns även mysiga pensionat för dig som söker ett lite enklare boende. Du kan resa hit i grupp med andra skidfantaster genom att boka en skidresa till Georgien hos Contour Air AB.

Skidorten Hatsvali

För dig som inte får nog av skidåkning i Georgien vill vi även tipsa dig om skidorten Hatsvali. Orten ligger i den nordvästra delen av Georgien, väldigt nära den stora björnen i norr (Ryssland). Här erbjuds fyra lifter och 5,5 km pister på mellan 1868 och 2348 meters höjd.

Skidorten Goderdzi

Den här orten hittar du i ett vackert bergspass i den sydvästra delen av Georgien. Skidbackarna här ligger på drygt 2300 meter över havet och det finns tre liftar.