Därför ska du åka skidor i Gudauri (Georgien)

Gudauri i Georgien är den främsta skidorten för dig som vill uppleva utförsåkning i Kaukasus. Det är inte Alperna men mer än dubbelt så högt jämfört med t.ex. Åre i Sverige.

Den stora anledningen är såklart att pisterna ligger öster om Svarta havet och att infrastrukturen är såpass väl utbyggd att vi svenskar som är vana med stabila anläggningar inte känner oss vilsna – du behöver inte vara en äventyrare för att våga dig på att boka en skidresa till Georgien.

En skidvecka (min. rekommendation) i Gudauri erbjuder många alternativ för både pistat och friåkning. Det finns över ett dussin liftar och köerna är korta. Gudauri är bra på det viset att det passar såväl nybörjare som den rutinerade äventyrlige åkaren.

  • Snön är riktigt bra och det snöar relativt ofta. När snön fallit på natten finns stora möjligheter till att åka i nysnö. Skidåkningen är över trädgränsen och man pistar bara en del av nedfarterna.
  • Läget på den höga höjden innebär att solen ofta är synlig i Gudauri, vilket tillsammans med utsikt från topparna ger en härlig helhetsupplevelse. Paragliding erbjuds i pisterna likväl som heli-skiing.
  • Liftkorten kostar dessutom en bråkdel av vad dessa kostar i Sverige eller i Alperna, detsamma gäller (välsorterad) hyra av skidor och snowboard.
  • Stor säkerhet i pisterna, mycket vakter och poliser samt säkerhetspersonal. En liten vårdcentral men läkare finns i Gudauri om olyckan är framme.

Utbudet av boende i eller mycket nära backen är gott. Det finns ett stort utbud av hotell och pensionat i olika prisklasser. Om du väljer boende en bit i från backen ordnar hotellet/pensionatet skjuts till och från liften. Man har byggt upp lägenheter, hotell, barer i New Gudauri alldeles där kabinliften Gudaura startar. Det finns några supermarket och många restauranger och barer, i Gudauri, New Gudauri samt i pisterna.

För dig som vill bada och basta finns t ex Tsar Bani, rysk bastu/spa. Bäst är att boka halvpension om man bor på pensionat/hotell. Maten är dessutom riktigt bra oftast många rätter att välja på. När du befinner dig i skidbacken kan du köpa en god och prisvärd lunch för mellan 50 och 100 svenska kronor. För After Ski finns det gott om barer. En personlig favorit är Chaihana N1 men också Gudauri Travel Bar är populärt.

En kvalitetsstämpel på Gudauri som skidort är att FIS Freestyle Ski and Snowboard Championships kommer att hållas i Gudauri och Bakurjani 2023.