Skildring av dagstur till Martvili + Prometheus grottor

En dag är inte den andre lik på en upplevelseresa i Georgien. Denna dag inleddes med en god och närande frukost innan bussfärden om några mil västnordväst till Martvili för att se en kanjon där och sedan vidare till Prometheus grottor knappt fem mil österut från Martvili. Båda fascinerande exempel på att den evigt återkommande droppen sakta men säkert urholkar stenar.

Martvili-kanjonen bjuder ögat på fantastiska formationer, skulpterade ur kalkstensberget av en älv. En fantastisk plats för fotografer och det gick till och med att fånga regnbågen över ett vattenfall i det flödande solskenet.

För fortsatt betraktelse bjöds vi på en färd i gummibåt. Fyra resenärer och två guider i varje båt paddlade först uppströms genom en kanjon och den sista biten fick vi dra oss fram i en utlagd lina, då strömmen var för stark. Därefter gled vi i sakta mak tillbaka ner mot bryggan.

Prometheus grotta upptäcktes först 1983, när man på sovjettiden letade efter atomskyddsrum. Efter frigörelsen har man börjat göra grottan tillgänglig för turister genom att gjuta gångytor och trappor och ta bort några stalaktiter och stalagmiter.

Vidare har belysning, i olika färger installerats och mjuk musik i bakgrunden var klart stämningsförhöjande. Det var en 1,4 km lång gångsträcka i berget med 888 trappsteg, vilket gjorde att upplevelsen krävde sin tid och inte var helt besvärsfri. Det fanns hela tiden något att upptäcka, titta där – och där! Grottan öppnades 2013 för turister.

Ute i det fria och den sköna värmen igen kände vi att det var dags för lunch och vi hittade ett lämpligt ställe för en portion pommes och en öl. Vi for tillbaka till Kutaisi, där vi efter en kortare rundtur släpptes fria vid den magnifika fontänen i stadens centrum.

Efter ett kort besök i en vinkällare, med provsmakning, hamnade vi på en uteservering där ännu en öl intogs. Vi valde hela tiden de lokala ölmärkena, vilket vi inte hade anledning att ångra.

Den tidigare hettan på dagen avtog nu snabbt och vi var lite småfrusna när vi kom tillbaka till hotellet. Nu gällde det att snabbt bli proper för att inta kvällens måltid, den här kvällen kompletterad med en födelsedagstårta.