Fortsatta upplevelser i södra Georgien

Dagens upplevelser i Georgien inleddes i Kazbegi, norra Kaukasus, som vi lämnade för att resa söderut. Texten nedan tar vid när vi precis ätit mat efter ett stopp i Gori, födelsestaden för Stalin:

Ankomsten till Borjomi ledde till att vi gjorde ett improviserat stopp vid Borjomi-Kharagauli National Park. Detta är en av Europas viktigaste nationalparker med tanke på såväl fauna som flora till följd av den varierade, rika naturen. Dessutom är det ett fantastiskt område för olika typer av friluftsliv.

Vi hade nu kommit in i mindre Kaukasus och var på väg mot Turkiet. Efter en kort sväng in i staden Akhaltsikhe, vilket betyder ”Nytt fort”, för att där se den imponerande fästningen, åkte vi tillbaka någon kilometer och svängde av mot Armenien. Resan gick i stort sett hela tiden i en dalgång med höga berg på båda sidor och en älv nedanför oss.

Vägen var nu smalare och även naturen ändrade karaktär från skogbevuxna bergssidor, mest björk och tall, till mer hedliknande områden mellan klipporna. I klipporna såg vi en hel del öppningar till grottor, vilka retade fantasin.

Den allt sämre vägen förde oss till slut fram till Vardzia, slutmålet för denna dag.

Vi var nu bara några få kilometer från den turkiska gränsen. Vi bodde i ett pensionatsrum med en vidunderlig utsikt om man höjde blicken över gårdsplanens bikupor, terrasser för vinodling och hundar och mycket annat.

Snabb uppfräschning och sedan iväg till den kvällsmat, som vi nu blivit så familjära med. Den här gången om möjligt ännu mer vällagat. Osten var formidabel, väl i klass med franska delikatesser, vinet mycket bra och som överraskning bjöds vi på en helgrillad forell som avslutning.

georgienresor - grillad fisk

Allt var producerat på gården, brödet hembakat, forellerna uppfödda i värdens odlingar och naturligtvis fick vi husets vin. Sammantaget var det den bästa måltiden på hela resan och miljön var även den mycket mysig med en värmande brasa i den öppna spisen.