Upplevelser i södra Georgien

Det bästa med att resa till Kazbegi är att du på vägen därifrån får uppleva de otroliga vyerna en gång till. Idag reser vi från norra till södra Georgien, med ett stopp i Stalins födelsestad Gori innan vi ankommer Vardzia.

Dagen började med en smarrig frukost i Kazbegi innan vi inledde dagens upplevelser i Georgien. Det var bara att njuta, bland annat av de vackra terrasserade odlingarna nere i dalarna. Under ett stopp med borgen i Ananuri passade vi på att provsmaka fruktstängerna tjurtjchela, som vi tidigare trott vara ljus. Även om vi inte tände på dem så är de ett bra alternativ till vårt västerländska godis och sannolikt betydligt nyttigare.

Strax före Mtskheta styrde vi västerut, mot Gori, staden som mest är känd för att vara Stalins födelsestad. Innan vi kom fram till staden med dess drygt 50 000 innevånare såg vi dels gigantiska odlingsfält, vilka föreföll skötas till största delen manuellt, dels stora, välordnade bosättningar med små enfamiljsvillor, alla såg likadana ut med en liten trädgård.

Kate berättade att det var bostäder för flyktingar. Det finns cirka 30 000 internflyktingar i Georgien efter inbördeskrigen. De kommer från utbrytarregionerna, Abchazien, Adzjarien och Sydossetien. De har fått egna villor med lite mark, som de får behålla även om de senare skulle kunna flytta tillbaka till sina hemområden igen.

Väl framme i Gori så stannade vi utanför Stalin-museet och på en husfasad i närheten såg vi ett gigantiskt porträtt av denne forne Sovjetledare, vars tagna namn, ”krigsnamn” Stalin, på ryska betyder ”stål”.

Iosif Vissarionovitj Dzjugasjvili, იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი levde från 18 december 1878 till 5 mars 1953. Han hade under den intensiva perioden före revolutionen flera olika alias.

I det ståtliga museet fanns naturligtvis massor av porträtt, i form av målningar, byster, fotografier och vävar av olika slag inklusive mattor. I övrigt var museet en lovsång till den store ledaren, bygdens son. Mycket var av nationalromantisk karaktär, ganska sockersött, medan annat skulle visa på den stora makten.

Stalin museum

I parken utanför museet fanns Stalins födelsehus, skyddat under en takkonstruktion. Fadern hade ett skomakeri i källaren av huset och familjen disponerade inte ens hälften av det lilla huset.

Stalin bostad Gori

Stalin bostad Gori

Här fanns även Stalins privata järnvägsvagn, som en gång tillhört tsaren men efter revolutionen konfiskerades av centralkommittén och senare skänktes till Stalin. Den användes sedan av Stalin på de flesta resor han gjorde, eftersom han var rädd för att flyga. En liten detalj var att hjulens kullager kom från SKF, Svenska Kullagerfabriken.

Dagens lunch bestod av soppa, grönsaks- respektive kött-dito. Till detta förstås chatjapuri, det goda brödet. Mätta och belåtna steg vi ombord på vår buss och nu ställdes kosan söderut.

Fortsätt läsa om dagens upplevelser i Georgien, del 2 ->