Utflykt till Signagi för vinprovning i Georgien

Dagens utflykt och aktivitet under upplevelseresan till Georgien handlade om att besöka Signagi, en av Georgiens allra minsta städer med drygt 2000 invånare, som ligger i Kakheti, en region med främst jordbruk och den viktigaste produkten är vin.

Georgien stoltserar med 500 till 800 druvsorter. Merparten av tillverkningen, 75 %, är av vita viner. Georgien var den största vinproducenten i Sovjetunionen, där man föredrog söta viner. Nu försöker man ställa om produktionen till torrare viner för att komma in på den europeiska marknaden.

Efter en timmas färd denna morgon var det så dags att testa flera olika viner. Vi släpptes av vid en modern anläggning för vinproduktion. Man samlade in druvor från 7 olika vingårdar och förädlade dem. Anläggningen var ganska nybyggd, snygg och prydlig, och hade mängder av rostfria tankar med uppskattningsvis 25 – 30 000 liter i varje. Tankarna var enligt skyltar tillverkade i landet och inte importerade.

Produktionen följde främst de metoder, som är gängse i västra Europa men man hade även sin klassiska tillverkning. Bland annat styrs jäsningen med temperaturen för att få bästa resultat. De hade flera olika kvaliteter och prisklasser på vinerna, vilket vi kunde notera när vi provade dem.

Första klunken stack rätt upp i skallen och så var den dagen räddad. De producerade även brandy, en cognacliknande dryck och chacha. I shopen inhandlades några små flaskor chacha, varpå vi fick en halv flaska vin som bonus. Trevligt, gratis är ju som bekant gott. Glada i hågen satt vi oss åter i bussen och fortsatte österut.

Nya överraskningar väntade i en liten by. Vi fick stiga av och se hur bakning av bröd går till. De hade ett stort lerkrus med en diameter om en meter ungefär och något större djup. I botten av kruset hade man glöd, så att väggarna var heta. Degen knådades till avlånga bitar, lite tjockare på mitten. Dessa klappades fast på väggen i kärlet och gräddades så. Togs sedan bort igen med pinnar.

Bröd var redan inköpt och lite ost kompletterade picknicken lite senare på tomten intill Kiziki Guest House, som var under uppbyggnad. Men framför allt frossade vi på den fantastiska utsikten, nerför kullen, förbi staden Signagi, över slätten bakom staden fram till Stora Kaukasus, som försvann i ett töcken av moln, men till yttermera visso stack upp över desamma med sina snöklädda toppar. Mycket vackrare än så kan det inte bli.

I detta område fanns goda möjligheter för fotvandringar och även för flerdagarsutflykter på hästryggen. Under sommarmånaderna stängs det dock av då området har en mycket stor mängd ormar, till en del giftiga. Om det stängs av för att skydda ormar, hästar eller människor förtäljer dock inte historien.

Signagi, denna pittoreska lilla stad, som grundades först 1770, har fått epitetet ”bröllopsstaden” eftersom den är så romantisk. Många georgier åker hit för att gifta sig. Staden är omgiven av en 14 km lång stadsmur med sammanlagt 23 torn, så den var säkert en svår nöt att knäcka för angripare.